Friday, February 15, 2013

üç taş

DOMALACAKSAN, AMACIN OLSUN
önce istedim ki kredi kartı limitim düşsün. 500 tl'ye. iş bankasının buna çözümü, limitimi 20.000 tl'ye yükseltmek oldu. bonkörlüğün körlüğü kadar. "o zaman tüm hayali ve hayalsiz kredi kartlarımı kapatın." gazı olan çocuk gibi baktılar suratıma. kapattılar. içim bi rahatladı. kaç zamandır içimde bi sıkıntı bi darlaşma vardı, meğer domalmakla alakası varmış.



YAĞMUR VAR VE AMA SIKINTISI YOK
bu seferki yağmurun kafası işleriyle meşgul. düzenli ve ciddi. konsantre olmuş biçimde işini görmekte. bilindiği üzre tavşanlar gri havada çıkarlar ortalığa. kamufle olacaklarını sanırlar güneş olmayınca. ayrıca mantar gibi nemi de severler o kupkuru tüylerine rağmen. tüyleri nasıl o kadar kuru kalıyor sandınız? nem sayesinde. david lynch'in rabbits diye orta metrajlı bir filmi var. işte o film bununla ilgili. nemin kuruluğa faydalarıyla ilgili. bunu bilgiyi doğanın, kendinden bilge hayvanları bilir sadece. ve birkaç kızılderili. mesela castenada okuyanlar da bilir. bilginin kendisi havada dolanıp durur. koklayana bulaşır. doğada en iyi koku alanlar tavşanlar ve kızılderililerdir. her ikisinin de tüyleri kurudur ve nemi severler çünkü bilgiyi koklamışlardır çok zaman önce. 





KAKTÜSLER ASLINDA İYİ İNSANLARDIR
kimseyi dış görünüşüne göre yargılamamalısın diye diye bu günlere getirdiler bizi. ve ne var elimizde? herşeyi dış görünüşünden yargılamak ve anlamak dışında bir bilgimiz ve tecrübemiz yok aslında. öyle değil mi? öğrenebilceğimiz her referans, dış görünüşe yansıyanla ilgili. örneğin kaktüsün dış görünüşü dikenlidir. dikenlinin kodlaması, ürkütücüdür. yanına yaklaştırmaz. adeta sen daha ağzını açmadan azar çeken dedeler gibi. ya da çok büyük bir köpeğin büyüklüğünün kodu da gene ürkütücüdür. benden büyük olduğu için ondan korkmam gerektiğini düşünürüz. deriz ki "aa büyük köpek! saldırırsa var ya.." (yaradan hamurumuzu korkuyla yoğurduğu için. o da kolay ölebilelim de zaman hızlı aksın değişsin diye) (kötü niyetten değil yoksa) fekat tecrübelerimizle biliriz ki büyük köpekler, küçüklerine kıyasla daha sakin ve barışçıl olurlar. onların aksine saldırgan olmazlar. gel gör ki bu bilgi bizde gene dış görünüş üzerinden şekillenir. bu kez de "a büyük köpek! küçüklerine kıyasla saldırgan değil barışçıl olurlar" deriz. yani gene köpeğin büyüklüğü üzerinden değerlendirmiş oluruz. öyle ya da böyle.
işte o yüzden kaktüsler iyi insanlardır aslında. ellemeyin. 







No comments:

Post a Comment